S-a ajuns la un nou acord intre Uniunea Europeana si Marea Britanie privind Brexitul

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, sau Brexit, este o telenovela fara sfarsit ce dureaza inca din 2016, de la referendumul in care s-a stabilit ca Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord isi doresc iesirea uniunii statale din blocul european. Scotia a vrut sa ramana in cadrul UE, si in ciuda faptului ca un referendum pentru independenta a esuat in 2014, in cazul in care Marea Britanie iese din Uniune, scotienii sunt pregatiti pentru un nou referendum. Dar voi vorbi in detaliu si despre acest subiect. Vin stiri noi si au potentialul de a genera o situatie extrem de tensionata. Reamintesc faptul ca Regatul Unit este primul stat din Uniunea Europeana care a activat clauza de retragere din UE (art. 50), la data de 29 martie 2017. Normal, termenul pentru o retragere a Marii Britanii din Uniune este 31 octombrie 2019, insa guvernul britanic isi doreste sa ajunga la un acord de principiu cu Comisia Europeana pentru a continua sa beneficieze de drepturile de a fi un stat membru. Asta in ciuda campaniei #TakeBackControl (preluam controlul inapoi). 

Premierul britanic Boris Johnson utiliza iesirea Regatului Unit din Uniune fara acord la 31 octombrie ca o amenintare, mai mult sau mai putin, la adresa Comisiei Europene. Acum, englezii au primit exact ce si-au dorit. Un acord care sa continue sa le ofere beneficiile de care au nevoie fara a trebui sa fie un stat membru. Noul plan propus de Marea Britanie prevede ca Irlanda de Nord sa apartina de aceeasi zona vamale ca si Marea Britanie, doar ca provincia britanica ar urma sa pastreze regulile economice ale Uniunii pentru o perioada de patru ani in legatura cu toate bunurile, nu doar produse agricole. In cele din urma, dupa o multime de negocieri, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si Johnson au ajuns la un acord. Care urmeaza a fi dezbatut atat in Comisia Europeana, cat si in Parlamentul britanic. 

Pe fundal, sunt voci care cer independenta Scotiei

In aceste conditii, conform unor sondaje de opinie, sustinerea pentru independenta Scotiei a ajuns la un record de 50%. Nicola Sturgeon, premierul provinciei britanice, a anuntat in mai multe randuri ca un nou referendum pentru independenta s-ar apropia in cazul in care Marea Britanie ramane in Uniune. Avand in vedere scorul pro-UE inregistrat de Scotia la referendum, reprezentantii Partidului National Scotian (SNP) sustin ca rezultatele de la referendumul din 2014 nu mai sunt valabile si ca este necesara organizarea unui alt scrutin pentru a determina soarta provinciei britanice. 

45% dintre scotieni considera ca Scoția s-ar descurca mai bine din punct de vedere economic ca tara independenta in Uniunea Europeana decat ca parte a Regatului Unit, 35% nu sunt de acord; iar 20% nu stiu. Planul ar fi declararea independentei si demararea procesului pentru intrarea in Uniune (din nou). Desi chiar daca este obtinuta independenta, unele state care se confrunta cu probleme separatiste proprii (precum Spania) s-ar putea opune de frica unei astfel de miscari sa nu ofere inspiratie. E un scenariu complicat, insa in momentul de fata guvernul britanic inchide ochii la amenintarea pe care o prezinta miscarea de independenta din Scotia.