Statele Unite au pus 8 companii chinezesti pe lista neagra, pentru incalcari ale drepturilor minoritatilor

Se pare ca Huawei si ZTE nu sunt singurele companii chinezesti care sunt vizate pentru interidictii in Statele Unite. Daca motivele pentru aceste doua corporatii sunt ingrijorari in privinta securitatii nationale a SUA, cele 8 companii au politici mai daunatoare pentru cetateni… cel putin pentru cei musulmani. Intr-adevar, musulmanii nu sunt foarte bine priviti in America, in special dupa anii de presedintie ai lui George W. Bush, in care fostul presedinte de la Casa Alba a reusit sa convinga lumea de amenintarea pe care o reprezinta Islamul pentru intreaga lume. War on Terror, sau Razboiul impotriva Terorismului, inca este o politica utilizata de guvernul american pentru interventii in Orientul Mijlociu, in special in Irak, Siria si Afghanistan. Ce-i drept, americanii au inceput sa priveasca musulmanii cu alti ochi dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, doar ca la vremea respectiva erau suficiente trupe americane in Orientul Mijlociu pentru a destabiliza situatia. 

Ironic, pana si companiile din China au politici anti-islamiste, iar acest lucru este in plina contradictie cu consitutia SUA. Astfel, Departamentul de Comert al Statelor Unite a declarat, in cursul zilei de luni, ca a plasat cele opt companii chinezesti despre care am vorbit mai sus pe lista sa neagra. Printre aceste companii se numara si Hikvision, care este cel mai mare producator de echipamente de supraveghere video din lume. Aceasta miscare a fost stimulata de acuzatii privind incalcarea drepturilor omului impotriva musulmanilor uiguri si a altor minoritati etnice, predominant musulmane. Incalcari ce au avut loc inclusiv in filialele detinute de catre aceste companii pe teritoriul SUA, motiv pentru care companiile respective se afla in aceasta situatie. 

Companiile adaugate la “Entity List” (lista de entitati interzise in SUA) includ compania de supraveghere video Zhejiang Dahua Technology, precum si IFLYTEK, Xiamen Meiya Pico Information si Yixin Science and Technology. 19 agenții guvernamentale, inclusiv biroul de securitate publica din regiunea Xinjiang si colegiul de politie al provinciei, au fost de asemenea, introduse pe lista neagra a departamentului de comert din State.

“Concret, aceste entitati au fost implicate in incalcari si abuzuri ale drepturilor omului in implementarea campaniei chineze de represiune, detentie arbitrara in masa si supraveghere [n.r. utilizand instrumente de inalta tehnologie] impotriva uigurilor, kazahilor si a altor membri ai grupurilor minoritare musulmane” din Xinjiang, Departamentul de Comert al SUA a declarat intr-un anunt al registrului federal publicat luni. Sunt companii si corporatii care, in timp ce nu se afla complet sub administratia guvernului de la Beijing, trebuie sa respecte politicile emise de partid. Cuvantul tovarasului Xi Jinping este litera de lege in China.

La scurt timp au urmat si reactiile. Cei de la Hikivision au declarat, evident, ca se opun acestei decizii si au sustinut ca aceasta miscare ar impiedica eforturile de imbunatatire a drepturilor omului in intreaga lume.

“Hikvision a colaborat cu oficialii administratiei in ultimele 12 luni pentru a clarifica neintelegerile cu privire la companie si pentru a rezolva preocuparile acestora”, a spus un purtator de cuvant al companiei intr-o declaratie, menționand si faptul ca l-a pastrat fostul ambasador al SUA, Pierre-Richard Prosper, pentru a-l consilia in problemele ce tin de drepturile omului.