Tim Cook sustine ca nu e prea ingrijorat de tarifele Chinei pentru iPhone

Directorul executiv al celor de la Apple, Tim Cook, a declarat ca nu este ingrijorat in ceea ce priveste soarta iPhone-urilor in China, declarand ca, pana acum gadget-urile companiei au reusit sa scape neatinse in tot acest razboi comercial dintre Statele Unite si China. Iar Cook e convins ca asa o sa ramana si de acum incolo. In mai, guvernul de la Beijing a anuntat ca va impune un tarif de 25% pentru bunurile venite din SUA, ca raspuns pentru planul lui Trump de a majora tarifele la marfurile importate din China. Poate ca raspuns si pentru interdictia pe care companiile de tech chinezesti a primit-o la sfarsitul lunii trecute, interdictie care ii viza cel mai mult pe cei de la Huawei. In fine, trecand peste motivele unei astfel de mutari, analistii estimeaza ca costul iPhone-urilor ar putea creste cu pana la 14%. Dar acest lucru nu sa intamplat inca, a declarat Cook intr-un interviu recent, deci concluzia pe care o trage CEO-ul Apple e ca nu e un motiv de ingrijorare. Intr-adevar, ti se cere tarif pentru una dintre cele mai mari piete din industria tech, nu-i bai.

“Chinezii nu au vizat Apple deloc si nu anticipam ca se va intampla, sa fiu sincer”, a declarat Cook intr-un interviu acordat CBS News, recunoscand ca un tarif asupra iPhone-urilor va afecta vanzările smartphone-ului. Un scenariu pe care nu il iei in calcul se poate intampla, oricand. “Sper ca nu se va intampla”, a continuat el. “Adevarul este ca iPhone-ul este facut pretutindeni. Pretutindeni. Iar un tarif pe dispozitivul iPhone va afecta toate aceste tari, dar cea care ar fi cea mai afectata este acesta”.

Despre viitoarele tarife

Tarifele chinezesti, care au fost anuntate ca represalii pentru decizia lui Trump de a majora tariful de la 10% la 25% pentru marfurile importate din China, este o miscare a guvernului de la Beijing ce are potentialul de a lovi atat in utilizatori, cat si in multe companii americane din sectoarele tehnologiei si telecomunicatiilor, dupa cum au avertizat o gramada de experti in domeniu. Tarifele Statelor Unite pentru marfurile chinezesti au intrat in vigoare luna trecuta, in ciuda discutiilor aprinse ale Administratiei Trump cu oficialii de la Beijing. Practic, SUA si China isi impun reciproc tarife, iar cu restrictia pe care Trump a impus-o Huawei, razboiul comercial intre cele doua tari nu poate decat sa escaladeze in continuare.

Ulterior in timpul interviului, Cook a spus ca este prea “mandru” sa se angajeze intr-un dialog in mod regulat cu Casa Alba, observand că mentinerea liniilor de comunicare deschise ajuta la rezolvarea problemelor. “Nu cred în” Nu sunt de acord cu tine, asa ca nu vreau sa am nimic de-a face cu tine “, a spus el. “Modul in care opriti polarizarea este acela de a vorbi. E un fel de pas si nu vreau sa fac parte din problema – vreau sa fac parte din solutie”. Cel putin are o viziune suficient de buna atunci cand vine vorba despre conflicte, acest director executiv al Apple.