Twitter a utilizat gresit informatii de securitate in scopuri publicitare

Este posibil ca o functie de securitate a Twitter sa fi dat peste cap anumiti utilizatori iar pretul pe care acestia l-au platit a fost confidentialitatea datelor. Compania a declarat acest lucru in cadrul unui comunicat emis in cursul zilei de marti. Twitter a declarat ca a descoperit recent ca adresele de e-mail si numerele de telefon destinate a fi utilizate pentru securitate „pot fi folosite din neatentie in scopuri publicitare”. Poti da celor de la Twitter numarul tau de telefon pentru a fi protejat de anumite scenarii neplacute, cum ar fi autentificarea unui cont de pe  doua adrese IP. Un lucru prin care poti presupune doar ca cineva, cel mai probabil un hacker, incearca sa-ti acceseze contul. Iar aceasta functie a fost creata pentru a te proteja in acest sens, astfel: chiar daca un hacker iti fura numele de utilizator si parola, acesta nu iti va putea prelua contul decat cu confirmare prin numarul tau de telefon.

Totul suna bine pana aici, nu? Ei bine, un lucru cert este ca aceste informatii ar trebui utilizate exclusiv in scopuri de protectie a contului. Doar ca cei de la Twitter au spus ca agentii de publicitate au posibilitatea sa faca rost de numerele de telefon ale utilizatorilor cu scopul de a le trimite acestora tot felul de reclame, prin intermediul sistemului de publicitate al companiei, reglat de contractele pe care Twitter le-a semnat cu agentii publicitari. Aceste instrumente permit agentilor de publicitate sa tinteasca un anumit anunt catre un client pe baza propriilor liste de marketing. De exemplu, daca ai dat numarul de telefon unui lant de farmacii pentru a obtine reduceri (indiferent de ce ai cumpara de la farmacie), compania care detine acel lant de farmacii poate sa iti umple pagina de Twitter cu anunturi pe baza aceluiasi numar de telefon.

“Atunci cand un agent de publicitate si-a incarcat lista de marketing, este posibil sa avem  persoane pe Twitter pe lista lor pe baza e-mailului sau a numarului de telefon pe care titularul contului de Twitter l-a furnizat in scopuri de siguranta si securitate”, au spus reprezentantii Twitter intr-un comunicat. “Aceasta a fost o eroare si ne cerem scuze.” Compania nu a dezvaluit exact cati oameni au fost afectati si a spus ca a abordat problema incepand cu data de 17 septembrie. Twitter nu a explicat de ce a asteptat trei saptamani sa dezvaluie acest lucru publicului, in caz ca iti puneai semne de intebare in privinta tacerii retelei sociale.

Facebook a facut o dezvaluire similara in martie, spunand ca au fost folosite si numere de telefon acordate in scopuri de securitate pentru ca utilizatorii vizati sa aiba parte de publicitatea acestor companii. Problema privind amestecarea publicitatii cu numerele de telefon prevazute special pentru autentificarea este aceea ca, in esenta, pune securitatea si confidentialitatea in contradictie. Autentificarea prin confirmarea numarului de telefon este o caracteristica importanta pentru securitate, care reduce semnificativ sansele ca un hacker sa-ti preia contul. Dar unii oameni nu sunt la fel de incantati sa foloseasca acest sistem daca simt ca le este eliminata confidentialitatea.