Twitter, data in judecata de un membru al Congresului

Congresmanul republican Devin Nunes, reprezentant al statului California, a dat in judecata Twitter si doreste daune de cel putin 250 de milioane de dolari intr-un proces in care sustine ca Twitter cenzureaza voci conservatoare prin “shadow ban” si produce bani prin faptul ca permite pe platforma sa un continut “abuziv, daunator si defaimator”. Nunes a depus plangere si impotriva altor persoane, precum consultantul politic Liz Mair siutilizatorii Twitter @DevinNunesMom și @DevinCow, in calitate de inculpati. Congresmanul afirma ca Mair și cele două conturi au atacat si l-au defaimat pe reteaua de socializare, si ca Twitter i-a ignorat plangerile. Procesul a fost anuntat de catre publicatia americana Fox News, care a declarat ca a fost depus luni, la instanta de judecata din Virginia. Procesul nu a putut fi gasit luni dupa amiaza pe site-ul online al instantei de judecata, insa Nunes a confirmat, intr-o aparitie la programul Fox’s Hannity, ca el a fost in spatele acestui proces.

Nunes afirma faptul ca anumiti utilizatori ai retelei de socializare au postat declaratii defaimatoare la adresa congresmanului in timpul alegerilor generale de anul trecut. Reprezentantul Californiei in Congresul american sustine ca Twitter nu a luat suficiente masuri pentru a opri acest comportament. Parlamentarul nu a raspuns imediat unei cereri de a comenta aceasta situatie. In acest proces, Nunes solicita 250 milioane dolari in daune compensatorii si 350000 de dolari in daune punitive.

Twitter a refuzat sa comenteze pe tema procesului. Reprezentatii retelei de socializare au negat vehement acuzatiile potrivit carora Twitter aplica o cenzura online continutului conservator prin shadow ban. Shadow ban este practica de a face o postare vizibil numai pentru persoana care l-a creat, astfel incat utilizatorul sa nu relizeze, pe moment, ca acesta nu mai are posibilitatea de a distribui continut utilizatorilor unei retele. In afara acestui proces, insa, Twitter si-a castigat o reputatie extrem de controversata pentru faptul ca reteaua de socializare nu a luat masuri imediate impotriva continutului rasist sau defaimator ce se posteaza pe feed-urile platformei, iar aplicarea acestei tactici este un fapt cunoscut de catre majoritatea utilizatorilor Twitter.

Nunes a facut o exceptie in cazul unui tweet al lui Mair in care consultantul politic distribuie un articol de la Fresno Bee despre un proces separat impotriva unei fabrici de vinuri care fusese partial detinuta de Nunes. Mair a sugerat ca respectiva companie ar fi fost implicata in activitati ilegale, precum consumul de droguri si prostitutie, potrivit procesului. Mair a declarat pe Twitter, luni, ca refuza sa comenteze procesul si nu a raspuns imediat unui mesaj trimis firmei sale de consultanta. Un alt cont Twitter, @DevinNunesMom, a fost dat in judecata pentru impersonarea mamei lui Nunes si, potrivit congresmanului, l-a acuzat, in mod fals, pe acesta de sperjur si obstrucție a justitiei. Contul @DevinNunesMom a fost suspendat. Contul @DevinCow, insa, a ramas activ pana in prezent si a mai strans inca cateva mii de urmaritori, deoarece persoana din spatele acestui cont a raportat, in premiera, stirile legate de acest proces. Contul, care avea mai mult de 5.000 de urmaritori la momentul respectiv, nu a raspuns imediat unui tweet in care i se solicitau comentarii in legatura cu acest proces.