Twitter schimba regulile dupa apelurile pentru banul lui Trump

Retelele de socializare se afla intre ciocan si nicovala, fiind mai mult sau mai putin fortate sa medieze intre oamenii politici si utilizatorii platformelor lor (cel putin in conflictul dintre cele doua tabere, pentru ca de la utilizatori nu se feresc sa colecteze date). Nu se poate ajunge la un echilibru perfect in acest punct de vedere, fiecare tabara are orgoliul sau. Abordarea e diferita in functie de reteaua de socializare despre care vorbim. De exemplu, Facebook a spus ca va lua drept stiri 100% adevarate continutul postat de orice om politic de notorietate, in ciuda filtrelor sale privind stirile false. In timp ce Twitter a spus ca, daca politicienii incalca regulile platformei, tweet-urile lor vor fi puse “in carantina”, ceea ce inseamna ca utilizatorii nu pot raspunde la acesta, nu pot sa dea like-uri sau sa il distribuie.

Regulile modificate sunt un rezultat al unei presiuni reinnoite din partea democratilor (atat a politicienilor cat si a utilizatorilor care sprijina acest partid) pentru a-l indeparta pe presedintele american Donald Trump de pe platforma. Twitter a spus ca este in „interesul public” sa nu elimine tweeturile politicienilor. Insa reprezentantii retelei de socializare spun despre liderii mondiali ca nu sunt „in intregime deasupra politicilor noastre”. Cei de la Twitter au mai declarat ca: “Interactiunile directe cu colegii publici, comentariile cu privire la problemele politice din acea zi sau politica externa de sabotare a problemelor economice sau militare in general nu incalca regulile Twitter.”

Insa, reteaua sociala va lua masuri impotriva unui cont detinut de o persoana publica in cazurile in caret:

  • Acesta a amenintat un individ
  • A promovat lucruri precum terorismul sau auto-mutilarea 
  • A postat informatiile private ale altor persoane, cum ar fi un numar de telefon sau o adresa de domiciliu

O multime de oameni politici si simpatizanti democrati au inceput un val de solicitari celor de la Twitter pentru ca Trump sa primeasca ban de pe platforma pe care de altfel a criticat-o in nenumarate randuri. Printre afirmatiile democratilor, acestia sustin ca tweet-urile presedintelui Statelor Unite ameninta direct persoane. Acestia indica spre o serie de tweet-uri recente care vizeaza „denuntatorul” anonim ale carui acuzatii au starnit valul pentru demiterea presedintelui cu mai putin de un an inaintea alegerilor prezidentiale. 

In trecut, tweet-urile respective erau mai mult sau mai putin adresate unor figuri politice sau institutii cu care Trump avea ceva de impartit. Printre acestia era liderul din Coreea de Nord, Kim Jong-un, unul fiind indreptat impotriva CNN. Cel indreptat impotriva CNN il infatisa pe presedinte la un eveniment pro-wrestling cum arunca la podea un barbat cu sigla publicatiei americane. De asemenea, mai erau si distribuiri ale unor videoclipuri de la un grup britanic de extrema dreapta. Pentru ca Donald Trump, in ciuda faptului ca este membru al Partidului Republican, este un extremist convins la urma urmei. Ideea e ca toate aceste postari au fost citate ca exemple concrete de incalcare a regulilor platformei si au fost pretextul pentru care democratii au solicitat ban pe Twitter pentru presedinte.