Twitter sterge mai mut de 100 de tweet-uri cu stiri false legate de coronavirus

In aceasta perioada in care circula o multime de stiri legate de coronavirus chiar si printre fluxul de stiri retele sociale, principalele platforme de social media intampina greutati atunci cand vine vorba de a controla stirile false. In aceasta perioada, sunt o multime de oameni care vor sa profite de criza cauzata de extinderea acestui virus in lume pentru a manipula si a dezinforma utilizatorii internetului. Iar adevarul e faptul ca anumite stiri nu pot fi verificate cat sunt sau nu de autentice din moment ce utiizatorul le-a accesat deja. Motiv pentru care raspandirea acestora in primul rand trebuie prevenita sub orice forma. In ultimul timp, retelele sociale au depus un efort constant in aceasta directie. Mai ales in contextul in care se apropie alegerile prezidentiale din Statele Unite si se cauta o modalitate prin care sa fie evitat dezastrul din 2016, atunci cand Facebook si Twitter au fost principalele surse de dezinformare electorala. Sunt o multime de oameni care considera faptul ca ele sunt principalul motiv pentru victoria lui Donald Trump in alegerile de atunci.

In orice caz, postarile legate de coronavirus sunt o regularitate in contextul in care aceasta este cea mai grava amenintare cu care se confrunta omenirea in momentul de fata. Si sunt o multime de postari legate de acest virus care sunt stiri false postate exact cu scopul de a dezinforma cititorii. In acest context, cei de la Twitter au declart ca au inlaturat peste 1.100 de tweeturi inselatoare incepand cu 18 martie, atunci cand compania a elaborat noi reglementari prin care se interzicea acel tip de continut care ar putea ajuta la raspandirea noului coronavirus. Cel putin asa au decarat in cursul zilei de miercuri reprezentantii retelei de socializare. De asemenea, Twitter a spus ca sistemele sale automate au banat un total de mai bine de 1.5 milioane de conturi care au avut un comportament de spam sau unul ce viza manipularea pe tema discutiilor din jurul COVID-19, boala respiratorie cauzata de virus. Noile date vin in contextul in care companiile care detin retele de socializare se confrunta cu critici pentru faptul ca nu ar fi depus suficiente eforturi in ceea ce priveste prevenirea cazurilor de coronavirus.

Twitter a refuzat sa mentioneze tweet-urile pe care le-a eliminat, dar incepand cu data de 18 martie compania a inceput sa elimine continut de inalta calitate, inclusiv cel al presedintiilor din Brazilia si Venezuela. In cadrul zilei de duminica, compania a eliminat doua tweet-uri ale presedintelui Braziliei, Jair Bolsonaro, care ar fi inclus videoclipuri despre politicianul care pune la indoiala politica de distantare sociala. Saptamana trecuta, compania a sters un tweet al presedintelui venezuelean Nicolás Maduro pentru ca a recomandat utilizarea unei „beri naturale” ca un potential remediu pentru coronavirus. SI mai sunt sute de astfel de stiri pe care cei de la Twitter le-au eliminat de pe platforma lor, tweet-uri venite chiar si din partea unor personalitati importante, pentru a opri dezinformarea si, implicit, raspandirea coronavirus prin aceste stiri false.