Uber, amendata cu 650 de milioane de dolari de catre consiliul din New Jersey

Nu cred ca mai este nevoie sa mentionez modul in care cei de la Uber s-au confruntat cu din ce in ce mai multe probleme de-a lungul anului 2019. Partea interesanta este aceea ca anul nici macar nu s-a incheiat inca, insa problemele continua la compania de ride sharing. Insa simt nevoia sa fac o recapitulare pentru a vedea exact cat de incordata e situatia. Pe langa criza in care se afla compania in urma trecerii la statutul de companie publica, cu o multime de angajati disponibilizati si figuri din Consiliul de Administratie parasind compania. Mai putem spune si despre posibilitatea de a se retrage din Londra din cauza expirarii licentei si conflictele cu Los Angeles si New York in privinta unor legi emise de consiliile locale ale companiilor respective. Pe de alta parte, au fost si vesti bune in sensul in care compania a inceput sa produca un profit ca pe vremuri… oarecum, insa o redresare a companiei va trebui sa mai astepte. 

Ei bine, New Jersey este cel mai recent stat care sustine faptul ca soferii Uber ar trebui clasificati mai degraba ca angajati decat ca si contractori independenti. Pe aceasta tema au fost multe dintre conflictele celor de la Uber din acest an, iar majoritatea s-au lasat fie cu legi care reglementau un program mai mic de lucru al soferilor pe strazile orasului (cum s-a intamplat cu New York), fie cu amenzi si recursuri in instanta. Avand in vedere modul in care cei de la Uber au contestat legile din New York in instanta, sunt sigur ca va fi cazul de un recurs si in situatia de fata. Departamentul de munca din consiliul statului a afirmat ca, din cauza acestei clasificari gresite, compania de ride sharing ii datorează aproximativ 650 de milioane de dolari in taxe de somaj si asigurare de invaliditate, potrivit Legii Bloomberg. Pentru ca, in calitatea de simpli contractori, soferii Uber nu beneficieaza de aceleasi drepturi ca cele ale unui angajat. 

Se presupune ca departamentul de munca din New Jersey ar fi incercat, in mai multe randuri, sa faca rost de banii din impozitele neplatite ale celor de la Uber pana in 2015, conform documentelor obtinute de Legea Bloomberg. Asta ca dovada ca nu doar in Spania sau Romania infloreste practica numita evaziune fiscala. Reprezentantii departamentului au declarat ca cei de la Uber datoreaza statului o suma in valoare de 523 milioane dolari in impozite restante, impreună cu alte 119 milioane dolari in dobanzi si penalitati pentru ultimii patru ani. Si, evident, dupa cum era previzibil, cei de la Uber contesta aceste constatari. Deocamdata, doar la nivel vocal, insa de la declaratii pana la o plangere penala nu este un pas atat de lung, mai ales atunci cand vorbim despre astfel de corporatii.

“Provocam aceasta determinare preliminara, dar incorecta”, a declarat un purtator de cuvant al Uber intr-un e-mail adresat celor de la CNET. “Pentru ca soferii sunt contractori independenti in New Jersey si in alte parti.” Uber a sustinut in repetate randuri ca nu poate face aceste modificari pentru ca sistemul actual este modelul de afaceri al companiei.