Uber revine cu reguli mai stricte in privinta pasagerilor

Cei de la Uber dezactivasera de mult posibilitatea soferului de a acorda un rating pasagerului. Deloc surprinzator, avand in vedere ce fel de angajati are Uberul (ma mira faptul ca in Romania acest gen de incidente au ramas la nivel izolat, si ca nu si-au luat soferii de Uber o imagine de vasluieni betivi si violatori; ca problema asta e mai mult in strainatate decat in Romania). Ei bine, acum, compania care iti asigura un transport la un pret mai echitabil fata de un taxi a decis sa reintroduca acest sistem. De asemenea, Uber a anuntat faptul ca cei care primesc note mici din partea soferilor pot fi dati afara din masina in secunda urmatoare. E o masura pentru cei care se urca intr-o masina de-a Uber-ului beti si incep ori sa faca scandal, ori sa vomite. Sau pentru cei care pur si simplu fac scandal gratuit sau se apuca sa manance sau sa fumeze in masina. 

Daca ratingul unui pasager incepe sa scada, compania ii va da acestuia sfaturi despre cum sa creasca la loc. De exemplu, sa fie politicos, sa nu le ceara soferilor sa accelereze (sau sa bage manele) si sa nu lase gunoi in masina. Uber le va oferi acestor clienti mai multe oportunitati de a-si imbunatati ratingurile inainte de a-i elimina din aplicatie. Si, implicit, odata eliminat din aplicatie, pasagerul poate fi dat jos din masina soferului de Uber in secunda urmatoare. Pana la urma, e o chestiune ce tine in mare masura si de sofer, cat de dispus poate fi acesta sa duca pana la destinatie un pasager care il deranjeaza.

“Respectul este o sabie cu doua taisuri, si asa este si responsabilitatea. Soferii s-au asteptat de mult timp sa indeplineasca un prag minim de rating”, a scris Kate Parker, sefa departamentului de marci si initiative de siguranta de la Uber. “In timp ce noi ne asteptam ca doar un numar mic de pasageri sa fie, in cele din urma, afectati de dezactivarile bazate pe ratinguri, este bine sa facem acest lucru”.

Soferii de la Uber au povesti de groaza despre scandalagii care trantesc usi, calatori nepoliticosi si calatori care anuleaza cursa pentru simplul lor amuzament. Si care pleaca fara sa plateasca, evident. Iar de acolo, lucrurile pot evolua in mai rau, printre specimenele care se pot sui la bordul unei masini conduse de un sofer Uber numarandu-se calatori care mananca  dezordonat si calatori beti, care ori vomita direct in masina, ori mai desfac inca o sticla de bere si o arunca unde o ateriza. Se poate ajunge si la cupluri care fac sex pe bancheta din spate a masinii, ca soferul e prea atent la drum sa-i vada pe ei cum se f-…Ai inteles ideea. Forumurile soferilor Uber si Lyft sunt pline de astfel de povesti. Si nu, nu din Romania.

Calatoria cu Uberul in general e una riscanta, de ambele parti. La fel cum exista povesti despre pasageri nesimtiti, asa exista si povesti despre soferi agresivi fizic. Compania trebuie sa gestioneze ambele situatii in timp ce incearca sa se redreseze. Foarte bine!