Zuckerberg apara decizia Facebook de a permite politicienilor sa se prezinte stiri false

Directorul executiv si co-fondatorul celor de la Facebook, Mark Zuckerberg, a aparat, in cursul zilei de joi, decizia retelei de socializare de a nu trimite discursuri sau stiri de la oameni politici catre botii fact-checkers (mecanismele care verifica autenticitatea unei anumite stiri), o miscare care este sustinuta mai ales de catre democratii din Statele Unite ale Americii. „Nu cred ca majoritatea oamenilor vor sa traiasca intr-o lume in care poti posta doar lucruri pe care companiile tehnologice le considera 100% adevarate”, a spus Zuckerberg in timpul unui discurs de aproape 40 de minute la Universitatea Georgetown. Nu stiu ce vor majoritatea oamenilor, dar e imposibil sa fie un favoritism atat de fatis in politica unei retele sociale care arata ca incearca sa-si spele reputatia patata de scandaluri. 

Observatiile evidențiaza abordarea controversata a retelei de socializare in privinta discursului politic, deoarece se pare ca aceasta incearca sa ajunga la un echilibru intre libera exprimare si combaterea dezinformarii in timpul alegerilor. Ceea ce e un lucru mai mult sau mai putin imposibil, avand in vedere faptul ca balanta tinde sa fie de o parte sau alta. De asemenea, ar putea creste tensiunile dintre Facebook si oamenii politici, pe masura ce incepe campania electorala pentru alegerile prezidentiale de anul viitor. Democratii si grupurile pentru drepturile civile au criticat rapid discursul lui Zuckerberg, argumentand faptul ca compania care detine reteaua de socializare nu si-a asumat greselile sale din trecut.

Zuckerberg a spus ca a le ofera utilizatorilor o voce si a include toata lumea in politicile companiei este un lucru esential pentru tot ceea ce creeaza, comentarii care vin ca urmare a criticilor potrivit carora compania sa detine prea multa putere asupra discursului social si politic (nimic fals pana in momentul de fata). El a sustinut ca rolul platformelor tehnologice este acela de a avea o putere „descentralizata” si a oferi tuturor in egala masura posibilitatea de a se exprima. Declaratie care vine in totala contradictie cu politica pe care directorul executiv al Facebook a adoptat-o pana acum.

„Oamenii nu mai trebuie sa se bazeze pe gardienii traditionali”, a spus Zuckerberg. „Cred de fapt ca povestea mult mai importanta este despre cat de mult aceste platforme au puterea descentralizata, punand-o direct in mainile oamenilor.”, a continuat CEO-ul de la Facebook. Da, e un lucru pe care Facebook nu-l realizeaza. De asemenea, Zuckerberg a respins cu vehementa ideea de a interzice reclame politice, argumentand ca acest lucru ar favoriza persoanele implicate si oricine ar alege mass-media. Dar este o idee pe care compania a luat-o in considerare acum ceva timp, a spus Zuckerberg.

Facebook s-a confruntat cu presiuni crescande pentru depune mai multe eforturi cu scopul combaterii dezinformarii, a discursului de ura si a altui tip de continut ofensiv pe cea mai mare retea de socializare din lume, care are 2,5 miliarde de utilizatori activi lunar. De asemenea, compania se confrunta cu acuzatii ca cenzureaza discursul conservator. Facebook a negat in mod repetat aceasta acuzatie.