Zuckerberg apara deciziile controversate ale Facebook prin alte pretexte

Daca Facebook ar fi brutarie, Mark Zuckerberg ar fi cel mai bun la copt si vandut gogosi. Pentru celebrul mogul al internetului, acest lucru vine intr-o maniera cat se poate de naturala, nu are nevoia de a depune prea multe eforturi pentru a tine un discurs in fata unei multimi in care sa faca glume despre cum compania pe care o conduce nu mai are cea mai buna reputatie. Alte ori, angajatii lui tin sa-ti aminteasca ca Facebook e si un loc bun care a facut multe pentru utilizatorii sai, cu campanii de donatii, cu toate cele necesare unui portofoliu impecabil. Corporatie in domeniul tech care sa aiba portofoliul impecabil? Da, am inceput sa ma gandesc la scenarii science-fiction pentru un moment. Ideea e ca notorietatea Facebook in acest domeniu nu o poate avea mai nou nici o alta corporatie. Chiar daca Google colecteaza adrese de e-mail si tranzactii, chiar daca Apple este acuzata de politici de monopol si anti-concurenta. Poate doar Amazonul, care are probleme mult mai grave atunci cand vine vorba despre conditiile la care isi supun angajatii din depozite. Doar ca nu vor mai functiona mult timp, aparent, pentru ca Departamentul de Justitie al Statelor Unite s-ar fi sesizat si ar fi demarat o ancheta pe numele acestor corporatii.

Dar pana atunci sa vorbim despre noul scandal in care este implicata reteaua de socializare. Spun despre noul scandal ca si cum a devenit ceva complet natural pentru ei sa fie implicati in scandaluri in ultima vreme. Dupa cum s-ar putea sa stii, Zuck a luat decizia de a nu filtra eventualele minciuni ale politicienilor, desi dispune de filtre care sa depisteze masura in care o stire este sau nu falsa. Doar ca nu-si doreste sa utilizeze aceste filtre pe oamenii politici si este o masura prin care, practic, isi bate joc pe fata de toata comunitatea Facebook. Mai ales de cea din America, ei sunt mult mai implicati politic pe retelele de socializare fata de utilizatorii din alte tari. 

Normal, decizia a cauzat controverse in America, iar Zuckerberg a decis sa se apere in stilul caracteristic. Celebrul mogul a inceput sa utilizeze un limbaj “la sentiment”, declarand sus si tare ca Facebook a fost ideea lui dintr-un vis ca oamenii sa aiba fiecare in parte cate o voce dupa razboiul din Irak. Lasand la o parte faptul ca se contrazice singur prin faptul ca ofera un monopol oamenilor politici din acest punct de vedere, Zuckerberg a mai evocat tot felul de motive pentru creerea Facebook, in nenumarate randuri.

„Imi amintesc ca am simtit ca daca mai multe persoane ar fi avut o voce prin care sa-si impartaseasca experientele, poate ca lucrurile ar fi mers altfel. Acei ani de început mi-au modelat credinta ca acordarea unei voci a tuturor da putere celor neputinciosi si impinge societatea sa fie mai buna de-a lungul timpului”, spunea Zuckerberg. In primul rand, discursul nu are nici o legatura cu decizia. In al doilea rand… mai are rost sa spun ceva pe aceasta tema?