Zuckerberg neaga faptul ca Facebook ar oferi date guvernului american

Despre Google si Facebook se spunea ca ar fi dispuse sa acorde un ajutor guvernului american prin a oferi Washingtonului datele despre locatie colectate de pe telefoanele utilizatorilor cu scopul de a urmari extinderea coronavirusului in lume. Reprezentantii celor doua companii au avut declaratii suficient de rezervate in aceasta privinta. Situatia este ironica, avand in vedere faptul ca vine intr-un timp in care companiile din domeniul tech se pregatesc de anchete legate de presupusele abuzuri legate de datele utilizatorilor si alte politici controversate. Avand in vedere faptul ca situatia din Statele Unite nu este una intocmai roz, numarul de persoane infectate ajungand pana la 9.477, dintre care 155 de morti. Specialistii in domeniul medical avertizeaza ca situatia ar putea ajunge la fel de grava ca si in Italia. In aceste conditii, se zvonea despre acest ajutor al Google si Facebook asupra guvernului american. Si ar fi o solutie suficient de eficienta in acest context. Cei de la Google au tinut sa precizeze si faptul ca nu ar fi implicata nici o prelucrare de date legate de locatie si ca toate datele ar fi anonimizate si agregate, ceea ce ar fi bine daca s-ar dovedi a fi o afirmatie adevarata.

Doar ca cu cei de la Facebook situatia este mai diferita. Mark Zuckerberg, directorul executiv al companiei, a tinut sa precizeze faptul ca Facebook nu este printre acele companii tech care vor oferi date guvernului american pentru a opri raspandirea epidemiei. Aceasta declaratie vine in urma unui raport al publicatiei The Washington Post in legatura cu presupusul ajutor pe care Casa Alba si Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) le-ar fi cerut companiilor tech; aceasta fiind sursa zvonurilor despre care am mentionat mai sus.Intr-un comunicat de presa in cursul zilei de miercuri, directorul de la Facebook a negat raportul, care de atunci a fost publicat si de agentii de stiri it precum NBC News si The Wall Street Journal. Zuckerberg a declarat ca rapoartele au fost „in mare masura supraevaluate” si a negat faptul ca compania a purtat discutii pentru a oferi guvernului american date despre locatia utilizatorilor. “Nu suntem constienti de nicio conversatie activa cu SUA sau cu alte guverne in acest moment, solicitand accesul la aceste date in mod specific”, a spus Zuckerberg in cadrul conferintei. El a tinut sa precizeze si faptul ca cei de la Facebook au lucreaza la o Harta pentru Prevenirea Bolilor de aproape un an, un serviciu pe care il ofera organizatiilor de sanatate din intreaga lume folosind date despre locatii de la utilizatorii care accepta aceste setari.

„Nu cred ca ar avea sens sa impartasim datele oamenilor intr-un mod in care acestia nu au avut posibilitatea de a alege in aceasta privinta”, a spus Zuckerberg. In special in situatia in care Facebook se afla cu scandalurile legate de datele utilizatorilor, nu ar fi o mutare prea inteligenta din partea companiei americane. Facebook mai are destul de multe masuri de adoptat pana sa poata recastigaincrederea utilizatorilor din mediul online.