Statele Unite ar fi ajuns la un acord cu Franta in vederea taxei digitale a guvernului de la Paris

Statele Unite ale Americii ar fi ajuns la un acord cu Franta in legatura cu o noua lege franceza, care ar putea forta gigantii tehnologici americani sa plăteasca mai multe taxe pentru bugetul de stat. Presedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat reporterilor, luni, ca companiile tehnologice americane care plătesc impozitul vor putea sa-l deducă, potrivit celor de la Reuters. La 11 iulie, Senatul Frantei a aprobat proiectul de lege creand o taxa de 3% pentru companiile mari de tehnologie care ofera servicii utilizatorilor francezi. Acesta ar putea avea un impact major asupra gigantilor americani precum Apple, Facebook, Amazon si Google. 

Franta a aprobat legea privind impozitarea la o zi după ce administrația Trump a anuntat ca intentionează sa investigheze in ce masura impozitul digital planificat se poate dovedi a fi o practica de concurenta neloiala printr-o discriminare adusa companiilor americane. “Am lucrat mult pe baza bilaterala, avem o intelegere pentru a depasi dificultatile dintre noi”, a spus Macron pentru presa luni, vorbind alaturi de presedintele SUA, Donald Trump, dupa summitul G7 din Franta. In marturia redactata de catre cei de la Google impotriva impozitului, Nicholas Bramble, avocatul politicii comerciale a companiei, a numit-o „o îndepartare accentuata de regulile fiscale de lunga durată.

In iulie, Trump a sugerat ca vinul francez ar putea fi supus unui nou tarif datorita a ceea ce el a numit „prostia” lui Macron in legile fiscale franceze. “Tocmai ce Franta a emis o taxa digitala marilor noastre companii americane de tehnologie. Daca cineva le impoziteaza, ar trebui sa fie tara de origine, SUA”, a replicat Trump. “Vom anunța în scurt timp o acțiune reciprocă substanțială asupra nebuniei lui Macron. Întotdeauna am spus că vinul american este mai bun decât vinul francez!”

O reprezentare americana a noilor reguli ale Frantei va fi realizata de reprezentantul american al comertului Robert Lighthizer. Va fi o sonda 301, de acelasi fel, care a dus la noi tarife asupra Chinei anul trecut. “Statele Unite sunt foarte ingrijorate de faptul ca impozitul pe serviciile digitale, care este de asteptat sa treaca de senatul francez maine, vizeaza in mod nedrept companiile americane”, a spus Lighthizer intr-o declaratie in iulie, cu putin timp ca masura sa fie adoptata de catre Senatul de la Paris. “Presedintele a indicat sa investigam efectele acestei legislatii si sa stabilim daca este discriminatorie sau lipsita de ratiune si impovareaza sau restrictionează comertul Statelor Unite.”

Noua lege franceza in mod direct afecteaza companiile care realizează venituri de cel putin 750 de milioane de euro in intreaga lume – în jur de 844 milioane de dolari – precum si 25 de milioane de euro din vanzari digitale în Franța. In ultimul deceniu, atat guvernul francez, cat si Uniunea Europeana au demarat anchete impotriva companiilor ca Apple, Google, Amazon si Facebook pentru a stabili daca acestea platesc suficiente impozite.

Contactate pentru comentarii de catre publicatiile din presa americana, Casa Alba, Apple, Facebook, Twitter, Spotify si Internet Association nu au oferit un raspuns concret. In locul unui comentariu, Google a indicat marturia lui Bramble de saptamana trecuta.