Uber inregistreaza rezultate mai bune in al treilea trimestru, insa stocurile scad in continuare

Primele sase luni ale celor de la Uber in calitatea de companie publica nu au fost intocmai usoare pentru compania de ride sharing. S-au inregistrat trei runde de concedieri, plecarea a trei membri ai consiliului de administratie, iar pretul actiunilor a scazut cu peste 30%. Plus ca Uber a mai fost implicata si intr-o multime de scandaluri, precum cele cu orasele Los Angeles si New York, intampinand de asemenea probleme si la Londra, intr-o perioada oricum nefasta pentru companie. Astfel, in cadrul zilei de luni, compania de ride sharing a raportat faptul ca, in trimestrul al treilea, a inregistrat castiguri care ar parea sa sugereze faptul ca situatia ar putea sa se stabilizeze incetul cu incetul. Asta nu inseamna iesirea imediata a companiei din criza in care se afla, evident, insa este un strop de speranta avand in vedere faptul ca viitorul companiei nu parea a fi unul prea stralucit acum nu de mult. Ideea este ca, deocamdata, este un motiv pentru cei de la Uber sa rasufle usurati, putin. Cu toate ca, din nou, situatia este departe de a cunoaste o redresare atunci cand vorbim despre Uber.

Astfel, pentru cele trei luni incheiate incepand cu data de 30 septembrie, Uber a inregistrat o pierdere de 0,68 dolari pe actiune. Este totusi o pierdere putin mai mica fata de estimarea medie de 0,81 dolari pe actiune a analistiilor de la Yahoo. Veniturile au crescut cu pana la 30% fata de acum un an. Astfel, acestea s-au ridicat la cifra de 3,81 miliarde de dolari, invingand prognoza analistilor care estimau in jur de 3,69 miliarde de dolari. Sunt 200 de milioane in plus pentru bugetul companiei in comparatie cu asteptarile analistilor de pe piata, iar acest lucru conteaza enorm atunci cand vorbim despre o companie in criza. Nu este intocmai un semn fatis de redresare, dar, dupa cum am mai spus, este o gura de aer pentru compania de ride sharing. 

Dovada clara este faptul ca Uber inca a inregistrat o pierdere masiva, in valoare de 1,16 miliarde de dolari in acest trimestru. Desigur, pierderea este cu mult mai mica in comparatie cu recordul stabilit de catre companie trimestrul trecut, atunci cand reuseau sa piarda o suma de 5,2 miliarde de dolari. Cu toate ca e ceva mai mare in comparatie cu pierderea de 986 de milioane de dolari inregistrata cu un an mai devreme. Predictia companiei este ca Uber va atinge rentabilitatea pentru anul intreg in 2021. Este o predictie optimista, insa pentru un 2021 in care Uber sa redevina forta care a fost pe piata pana la oferta publica, urmeaza un 2020 care va fi plin de chin pentru compania de ride sharing. 

Din nou, nu ca 2019 nu ar fi fost deja. Pierderi la buget, scandaluri peste scandaluri si au plecat din consiliul de administratie oameni care au pus bazele acestui proiect de la 0.  Urmeaza sa vedem cat de dificil va fi 2020 pentru companie.